EFT
Ce este EFT ?


EFT este prescurtarea pentru Emotional Freedom Techniques – adicã tehnica eliberarii emotionale. 


EFT este o tehnicã eficientã, rapidã şi uşor de aplicat prin care producem îmbunãtãţiri vizibile în ariile majore ale vieţii noastre : sanatate, familie, profesie, bani, relatii cu ceilalţi.

EFT se bazeazã pe premiza cã “Orice emotie negativa este cauzatã de o perturbare a sistemului energetic al corpului”. 

De aceea, EFT constã în stimularea unor anumite puncte de pe meridianele energetice ale corpului (ca în acupuncturã) în timp ce rostim propoziţii şi cuvinte specifice pentru emotia de care vrem sã ne eliberãm.

Pe scurt, EFT este acupunctura emotionala – dar fãrã ace! Pentru stimularea acupunctelor se folosesc degetele. Prin acest proces sunt înlãturate blocajele energetice şi este restabilitã circulaţia naturalã a energiei prin corpul nostru.


Ce beneficii aduce EFT ?

Eliberarea emotionala aduce cu sine o mulţime de efecte binefãcãtoare, de naturã fizicã şi mentalã. Iatã o listã parţialã de probleme ce pot fi depãşite folosind EFT:


-->
ü Fobii : claustrofobie, hematofobie, fobie sociala, fobie de inaltime, fobie de seringi, fobie de serpi, fobie de paianjeni
ü Anxietate si atacuri de panica

ü Stres
ü Depresie post divort sau dupa moartea cuiva drag
ü Lipsa de incredere in sine

ü Cosmaruri şi amintiri traumatice

ü Teama de a vorbi în public

ü Teama de examene

ü Teama de dentist


EFT este aplicatã de asemenea pentru a îmbunãtãţi :



-->
v Starea generalã de sãnãtate

v Imaginea de sine şi increderea in sine

v Performantele la învãţãturã

v Performantele sportive şi artistice

v Relatiile interpersonale

v Abilitatile de vanzare

v Succesul in afaceri

v Capacitatea de a crea prosperitate

VREI SA TE ELIBEREZI DE EMOTIILE NEGATIVE? VREI SA ADUCI O IMBUNATATIRE VIZIBILA A VIETII TALE ? Inscrie-te acum la viitorul seminar EFT sau pentru CONSULTANTA EFT !



Cine poate folosi EFT ?


EFT poate fi folositã de oricine : copii, adulţi, vârstnici, femei sau bãrbaţi. EFT este la îndemâna oricui vrea sã-şi îmbunãtãţeascã viaţa pe toate planurile : sãnãtate, bani, carierã, relatii interpersonale.

Putem folosi EFT pentru noi înşine sau pentru prieteni, rude, cunoştinţe. Pentru probleme mai dificile (de ex : traume, fobii, performanţã etc) este recomandabil sã apelaţi la un practician EFT experimentat.



Cât de eficientã este EFT ?

EFT are o rata de succes de 50 – 70% pentru începãtori şi ajunge la 80 – 90% pentru practicienii EFT avansaţi.

Ceea ce diferenţiazã net EFT de alte metode este obţinerea de rezultate vizibile chiar din primele 1-2 şedinţe. Multe situaţii cunosc o ameliorare evidentã dupã o singurã şedinţã. Problemele de dificultate medie necesitã de obicei 3 -4 şedinţe, pentru obţinerea şi consolidarea rezultatelor.

EFT are un succes uriaş în restabilirea şi menţinerea greutãţii normale – pentru cã reduce pofta de mâncare excesivã şi creşte dorinţa de a face mişcare.

EFT este foarte eficientã pentru tratarea fobiilor, anxietatii, atacurilor de panica.

S-au obţinut rezultate remarcabile în imbunãtãţirea 
performanţelor profesionale, sportive şi artistice, datoritã eliminãrii blocajelor emoţionale ce stau în cale performanţei de vârf.

EFT este excelentã pentru întãrirea imaginii şi respectului de sine, ca şi pentru controlul stresului provocat de condiţiile de muncã , relatiile din familie sau pierderea celor dragi.



Procedura de aplicare a EFT 

Conţine urmãtoarele elemente :
1. Reţeta de bazã
2. Punctele de stimulare
3. Testarea intensitãţii emoţiei


Reţeta de bazã

1. Pregătirea

Repetaţi de 3 ori această Fraza de pregatire :

"Chiar daca (sunt mereu ingrijorata de lucrurile rele ce mi se pot intampla) , mă accept total si profund asa cum sunt."   în timp ce bateţi pe zona de Karate.

2. Runda 1
Bateţi de 7 - 10 ori fiecare dintre următoarele puncte energetice   IS, CO, SO, SN, B, C, SB, CC
în timp ce spuneţi cuvintele de aducere aminte la fiecare punct.

Cuvintele de aducere aminte sunt extrase din fraza de pregatire si ajuta sa ne focalizam pe emotia negativa. De exemplu : “sunt mereu ingrijorata”

3. Runda 2
Bateţi de 7 - 10 ori fiecare dintre următoarele puncte energetice   IS, CO, SO, SN, B, CP, SB, CC
în timp ce spuneţi cuvintele de aducere aminte la fiecare punct. “sunt mereu ingrijorata”

4. Respiraţi adanc
Inspirati adanc pe nas, tineti un pic aerul in plamani, expirati adanc pe gura. De 2 ori.

Nota: Pentru a mari eficienta EFT, se introduc in frazele de inceput si in cuvintele de aducere aminte alegerile pozitive. Acestea sunt afirmatii pozitive puse sub forma “Aleg sa ..”

De aceea, dupa cele 2 runde in care lucram pe problema (“sunt mereu ingrijorata”), continuam cu 2 runde pe alegeri pozitive. Exemple edificatoare gasiti aici 



Punctele de stimulare


Zona de Karate (prescurtat ZK) este localizata la mijlocul părţii cărnoase a marginii exterioare a mâinii sau partea mâinii pe care aţi folosi-o într-o lovitură de karate.

Este zona care se bate cu putere in etapa de pregãtire, când se spune fraza de acceptare
Chiar dacă……………………… , mă accept total şi profund aşa cum sunt.

IS La începutul sprâncenei, exact deasupra şi într-o parte a nasului. Acest punct este scris prescurtat IS, de la Începutul Sprâncenei.

CO Pe osul aproape de colţul exterior al ochiului. Acest punct este prescurtat CO de la Coada Ochiului.

SO Pe osul de sub ochi, cam la 2,5centimetri sub pupilă. Acest punct este prescurtat SO,de la Sub Ochi.

SN Pe zona dintre vârful nasului şi marginea de sus a buzei superioare. Acest punct este prescurtat SN, de la Sub Nas.

B Punctul de mijloc dintre bărbie si marginea de jos a buzei inferioare. Chiar dacă acest punct nu se află chiar pe bărbie, e prescurtat B de la Bărbie.

C Punctul de întâlnire dintre stern (capul pieptului), claviculă si prima coastă.Pentru a localiza corect acest punct,puneţi degetele mai întâi pe scobitura în forma de U din partea superioara a sternului (cam pe unde-si leagă un bărbat cravata). De la baza acestui U, coborati degetele in jos 2,5 centimetri si apoi mutati spre dreapta (sau stânga) încă 2,5 centimetri. Acest punct este prescurtat de la Clavicula.

SB Sub braţ, la vreo 10 centimetri sub axilă. Acest punct se scrie prescurtat SB de la Sub Braţ.

CC Creştetul capului


Testarea intensitãţii emoţiei

Inainte de inceperea sedinţei EFT, se mãsoarã intensitatea emoţiei negative pe o scalã de la 0 la 10 (unde 10 reprezintă maximum de intensitate şi 0 arată că problema a dispărut cu totul). Această metodă vă oferă posibilitatea să vă măsuraţi progresul. 

Aţi putea să fi început la 6, spre exemplu si apoi ajungi la 3… si apoi la 1 ….si, în final, la 0…după aplicarea mai multor runde.

Este o intensitate subiectivã, aşa cum simţiţi chiar acum 
emoţia respectivã (fricã, durere etc).
      

Cine poate învãţa EFT ?

EFT pentru uz propriu se învaţã uşor şi repede, participând la seminarul introductive EFT . Dupã cele 3 ore de seminar, vei putea deja sã aplici EFT pentru a-ţi rezolva diverse probleme personale, de mai micã anvergurã.

Dupã ce vei învãţa bazele EFT la seminarul introductiv , poţi participa la unul sau mai multe seminarii tematice, dedicate principalelor probleme de care te loveşti în viaţã.



Etichete: edit post
4 Responses
  1. Elisa Says:

    Elisa - Buna ziua!Ma bucur enorm ca am descoperit acest articol a tehnicilor de eliberare emotionala EFT ma bucur enorm ca am avut posibilitatea sa citesc si sa stiu ce trebuie sa spun pt o anumita afectiune.Am o mare rugaminte la dv daca puteti sa-mi spuneti ceea ce trebuie sa zic pt atacuri de panica,anxietate,alergii,migrene.... ca sa scap de aceste stari care-mi "mananca"din viata pt ca nu pot sa circul pe strada,vreau sa ma eliberez de emotiile si tensiunile pe care le traiesc.Daca puteam sa circul veneam si eu la cursurile dv dar asa....trebuie sa ma multumesc cu inceputul tehnicilor EFT de acasa.Va rog f mult sa ma ajutati spunandu-mi ce anume sa spun in timpul tehncii ce o sa le fac. Mii de multumiri pt ca aveti grija si de cei in suferinta si imposibilitatea de a rezolva.Astept,va rog f mult, un raspuns pe adresa de e-mail elisa.ivascu@yahoo.com


  2. Unknown Says:

    Buna seara.
    Ma puteti suna vineri 20 mai dupa orele 17.00?


  3. Anonim Says:

    Sigur ca va pot suna.Cum pot face rost de numarul dumneavoastra?


  4. Unknown Says:

    Numarul este la rubrica e-contact.